Zes tips om beter te worden in netwerken! ☕

Ben je op zoek naar een stage of baan? Dan kan netwerken een belangrijke sleutel zijn tot succes. Maar hoe begin je met netwerken en hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen ontmoet? Hieronder volgen enkele tips om je te helpen bij het opbouwen van een netwerk en het vinden van de juiste stage of baan.
gedeeld in Carrièretips
maart 9, 2023
Zes tips om beter te worden in netwerken! ☕

Begin met je bestaande netwerk

Begin met het benutten van je bestaande netwerk, zoals familie, vrienden, docenten en voormalige collega’s. Vertel ze dat je op zoek bent naar een stage of baan en vraag of ze iemand kennen die je verder kan helpen. Dit kan leiden tot waardevolle introducties en connecties.

Maak gebruik van social media

Social media platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter kunnen ook nuttige tools zijn om te netwerken. Gebruik LinkedIn om connecties te maken met professionals in jouw branche en volg bedrijven waar je in geïnteresseerd bent op Twitter en Facebook. Hierdoor kun je op de hoogte blijven van vacatures en evenementen die georganiseerd worden door deze bedrijven.

Schrijf je in voor evenementen

Evenementen zoals carrièrebeurzen, netwerkbijeenkomsten en conferenties zijn ideale gelegenheden om nieuwe contacten te leggen. Maak van tevoren een lijst met de bedrijven die je graag zou willen ontmoeten en bereid je voor op de vragen die ze mogelijk stellen. Neem voldoende visitekaartjes mee om uit te delen en volg na afloop van het evenement op met de mensen die je hebt ontmoet.

Maak een goede eerste indruk

Maak een goede eerste indruk door professioneel en zelfverzekerd over te komen. Zorg dat je er verzorgd uitziet en draag gepaste kleding. Wees vriendelijk en open en stel jezelf voor met een handdruk. Vertel kort wie je bent en waar je naar op zoek bent.

Wees nieuwsgierig en stel vragen

Wees nieuwsgierig en stel vragen aan de mensen die je ontmoet. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun werk en bedrijf en vraag naar hun ervaringen en advies. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en contacten.

Volg op en bedank mensen voor hun tijd

Volg na afloop van een ontmoeting altijd op met de mensen die je hebt ontmoet. Stuur een e-mail of een LinkedIn-bericht om te bedanken voor hun tijd en herinner ze aan wie je bent en wat je zoekt. Dit kan leiden tot verdere gesprekken en connecties.

Netwerken kan in het begin intimiderend lijken, maar het is een belangrijke vaardigheid die je kan helpen bij het vinden van een stage of baan. Door te beginnen met je bestaande netwerk, gebruik te maken van social media, evenementen bij te wonen, een goede eerste indruk te maken, vragen te stellen en op te volgen, kun je waardevolle contacten leggen die kunnen leiden tot de juiste stage of baan.

Deel dit artikel via socials

Gerelateerde blogs

Doorzoek onze tips en tricks!

januari 30, 2024
Een bijzonder interview op de dag van het werkplezier in de zorg! Marly Sikkes vertelt over haar ervaring bij Azora!
Vandaag, 30 januari, is het de Dag van het Werkplezier in de zorg. Voor deze speciale dag hebben wij een interview mogen afnemen met een medewerker van Azora, Marly Sikkes. We willen vandaag graag de zorgsector in het zonnetje zetten. In dit verhaal lees je verder over Marly haar ervaring met het werken in de zorg.
januari 9, 2024
Het geheim van een overtuigende e-mail: jouw stap naar een stage, afstudeeropdracht of baan in de Achterhoek!
Ben je een ambitieuze stage- of werkzoeker die op zoek is naar nieuwe kansen in de Achterhoek? Dan is het tijd om op te vallen tussen de rest. Met de juiste benadering en een pakkende e-mail, kan je de deuren openen naar geweldige mogelijkheden in deze prachtige regio.
december 12, 2023
“Bij Brink werd ik verrast door het jonge team”
Mijn naam is Luca Wijgman, ik ben 25 jaar oud en ik werk bij Brink Moulds & Dies op de tekenafdeling. Ik ben nu drie jaar actief bij Brink. Ik ben begonnen in Harskamp en daar heb ik een half jaar lang een inwerktraject gevolgd. Na dit traject ben ik teruggegaan naar Winterswijk en sindsdien ben ik actief als tekenaar/constructeur. 
december 11, 2023
“Bij Frontis kreeg ik de kans om na mijn afstudeerstage te blijven werken”
Ik ben Bregje van Eldik. Ik ben in juli 2020 bij Frontis in Varsseveld afgestudeerd aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design aan de HAN.  Frontis is een full service digitaal bureau uit de Achterhoek waar ze aan diverse toffe projecten werken voor ambitieuze opdrachtgevers uit de regio. Bij digitale projecten kun je denken aan websites, webshops, koppelingen, applicaties en online marketing campagnes. Wij kunnen klanten de volledige digitale service aanbieden. Binnen Frontis vervul ik sinds september 2020 de functie van Interaction Designer. Als Interaction Designer sta ik garant voor de eindgebruiker in alle fases van het onderzoek-, ontwerp- en ontwikkeltraject. Dit doe ik onder andere door gebruikersonderzoek uit te voeren en door bijvoorbeeld persona’s, experience maps en user stories uit te werken. Door de wensen en de behoeften van de eindgebruiker als uitgangspunt te nemen en ze in het hele project te betrekken, zorgen we ervoor dat we een oplossing opleveren waar de eindgebruiker blij van wordt.