1. Weet wat je waard bent
Voordat je begint met onderhandelen, is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Doe wat onderzoek naar wat mensen in vergelijkbare functies verdienen en wat de marktconforme stagevergoedingen zijn voor jouw branche en regio. Als je weet wat je waard bent, sta je sterker tijdens de onderhandelingen.
2. Bepaal je ideale salaris of stagevergoeding
Bepaal vooraf wat je ideale salaris of stagevergoeding is. Houd daarbij rekening met je ervaring, opleidingsniveau, branche en regio. Bedenk ook wat je minimumvereiste is en wat je bereid bent om te onderhandelen.
3. Bereid je voor op het gesprek
Voordat je begint met onderhandelen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Bedenk wat je gaat zeggen en welke argumenten je gaat gebruiken om je ideale salaris of stagevergoeding te onderbouwen. Maak een lijst van je sterke punten en prestaties die je in het verleden hebt behaald. Bereid je ook voor op eventuele tegenargumenten en bedenk hoe je daarop gaat reageren.
4. Wees zelfverzekerd
Tijdens de onderhandelingen is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Laat zien dat je weet wat je waard bent en dat je bereid bent om te onderhandelen. Wees duidelijk en concreet in je argumenten en blijf vriendelijk en beleefd.
5. Laat de werkgever of stagebegeleider als eerste een salarisvoorstel doen
Het kan soms beter zijn om de werkgever of stagebegeleider als eerste een salarisvoorstel te laten doen. Dit geeft je meer informatie over wat de werkgever of stagebegeleider bereid is te betalen en stelt je in staat om daarop te reageren. Als je als eerste een bedrag noemt, loop je het risico dat je te laag inzet.
6. Wees flexibel
Wees flexibel in je onderhandelingen. Misschien is de werkgever of stagebegeleider niet in staat om aan je ideale salaris of stagevergoeding te voldoen, maar kunnen ze wel andere voordelen bieden zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden. Overweeg deze voordelen als onderdeel van je totale pakket.
7. Blijf rustig en professioneel
Het is belangrijk om rustig en professioneel te blijven tijdens de onderhandelingen. Laat je niet verleiden tot emotionele reacties of uitspraken. Blijf beleefd en respectvol, ook als je het niet eens bent met de werkgever of stagebegeleider.